Blogg

Enkel guide til hvordan du bruker Google Data Studio

Bildet er tatt av Tumisu fra Pixabay

Først, hva er Google Data Studio og hva brukes det til?

Google Data Studio er et gratis, visualiserings- og rapporteringsverktøy og et veldig nyttig tilleggsprodukt til Google Analytics. Google Data Studio brukes til å samle og fremstille relevant data fra ulike digitale kanaler på ett og samme sted. På den måten får du en god oversikt og kan enkelt følge med på f.eks. status for målene du har satt eller resultater for nettstedet ditt, slik som omsetning, antall brukere, engasjement, annonsekostnader, hvilke kampanjer/annonser/innlegg som genererer flest besøk eller salg, lesetid og fluktfrekvens på siden og mye, mye mer. Man kan bruke Google Data Studio som et styringsverktøy innad i en bedrift eller som et verktøy for å dele innsikt med samarbeidspartnere, kunder eller andre som vil ha nytte av informasjonen.

Man kan enkelt lage forskjellige dashboards til forskjellige målgrupper i den samme rapporten. Visualiser data på en ryddig måte og velg mellom for eksempel tabeller, trendgrafer, sirkeldiagram eller andre visningsalternativer. Det betyr at salgssjefen, kommunikasjonsavdelingen og markedsavdelingen kan få ulike “dashboards” som viser de målene som er mest relevante for deres ansvarsområde.

Vangen & Plotz

I dette innlegget skal jeg, steg for steg, vise deg hvordan du enkelt kan sette opp en slik rapport i Google Data Studio. Her kan du leke deg med farger, design og uttrykk for å lage en visuelt fin og ikke minst, oversiktlig rapport. I eksempelet under, har jeg valgt å gjøre det så enkelt som mulig for å gi deg et inntrykk av hvordan du starter med Google Data Studio dersom du ikke er kjent med det fra før også kan man bygge videre på det etterhvert. Det er samme fremgangsmetode for å lage rapporter som viser andre data enn “økter”, som jeg har valgt å bruke her, så det er rett og slett bare å prøve seg frem og ha det gøy med det 🙂 Lykke til!

1. Først går du inn på Google Data Studio og trykker på malen som heter “Tom rapport”
2. Deretter logger du deg inn på kontoen din – velger område -rapporteringsvisning og til slutt trykker du på “Legg til” nederst til høyre
3. Det neste du skal gjøre, er å velge Google Analytics for å hente data fra nettstedet
4. Nå skal du komme til et ark som ser slik ut og da er det bare å sette i gang:
5. Du kan starte med å legge til hva slags tidsperiode du skal hente data- og rapportere for. Dette gjør du ved å trykke på “Legg til en kontroll” som du ser på menyen øverst på siden, etterfulgt av “kontroll for datoperioder”:
6. Når du har lagt til “kontroll for datoperioder” så ser du en meny helt til høyre på siden, her velger du startdato til sluttdato, samt om du vil inkludere dagens dato.
7. Nå er det bare å legge til de diagrammene som er mest hensiktsmessige for rapporten din. Dette gjør du ved å trykke på “Legg til diagram” på menyen som ligger rett over arket:
8. Når du har lagt til ønsket diagram, kan du se på menyen som kommer opp helt til høyre på siden. Her kan du bestemme hva slags data som skal beregnes. Dette gjør du ved å søke i søkefeltet under “Beregning”. I dette eksempelet har jeg valgt å kun bruke “økter” for alle diagrammene, som du finner ved å søke på “økter” og bla deg helt nederst til der det står “økt”.
9. Slik kan en rapport se ut til slutt: Rapporten viser trafikk på min blogg de to siste ukene. Her kan man se antall brukerinteraksjoner (økter), hvilke artikler/innlegg som er lest og hvor i landet de som har vært på nettsiden, befinner seg. For å fremstille dette, har jeg brukt disse diagrammene; “pivottabell”, “resultatkort” (total), “google maps” (kart med bobler), “hjuldiagram” og “stablet søylediagram”. Alle disse finner du under “Legg til et diagram”.

Legg gjerne igjen en kommentar dersom dette innlegget var nyttig for deg, om du har noen spørsmål eller om det var noe som var uklart 🙂

Kilder:

https://synlighet.no/blogg/hva-er-data-studio/

https://vangenplotz.no/aktuelt/5-gode-grunner-til-a-bruke-google-data-studio

You may also like...

2 Comments

  1. Hei Grete, for en fin stegvis guide! Du har god struktur og forklarer på en enkel og forståelig måte. Bra med skjermbilder! Jeg savner noe rundt hvorfor Data Studio er relevant, kanskje spesielt i innledningen.

    1. Hei Marius 🙂 Takk for nyttige tilbakemeldinger og at du tok deg tid til å se på innlegget mitt! Ja, så klart – det skal jeg få lagt til. Ha en fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email