Blogg

Krever dagens unge for mye for å være tilfredse i sitt arbeid?

Bildet er tatt av mohamed Hassan fra Pixabay

En grunnleggende egenskap for digitale markedsførere, er å evnen til å kunne skrive godt. Jeg har derfor fått i oppgave å oversette et dybdeinnlegg fra engelsk til norsk, som er med på å gi verdifull læring både for å forstå konteksten av innholdet som kommuniseres og ikke minst, klare å få frem konteksten når man oversetter.

I dette innlegget skal jeg oversette en bloggartikkel skrevet av Michael Keller, som handler om hvordan tjueåringer føler seg utilfredse i arbeidet sitt dersom de ikke føler at de har en innflytelse i bedriften de jobber i eller at de mangler en dypere mening med karrieren. Hvorfor har det blitt slik at alle Millenials må føle en dypere mening med alt de gjør?

Er du en av de som føler at jobben din er lite givende?

Du er ikke alene. De fleste av oss synes ikke det er spesielt gøy å stå bruke det som føles som en halv evighet i rushtrafikk for så å se det samme kontoret hver bidige dag. Men vi kan gjøre noe med det – og svaret er ikke nødvendigvis å slutte i jobben eller kjøpe en enveissbillett og reise verden rundt. 

Det snakkes for lite om hvor drastisk unges psyke har forverret seg de siste årene. Statistikken for antall deprimerte i «Millenials»-generasjonen, altså de som ble født på tidlig 80-tallet og frem til midten av 90-tallet, har vokst med 47% de siste fem årene i følge denne studien som er basert på 55 millioner mennesker. Det er 540 000 flere Millenials som lider av depresjoner i USA alene. Jeg er absolutt en enhet i denne svimlende statistikken.

Pandemien påvirker også hvordan vi har det. Og det berører så utrolig mange av oss; studenter, servitører, ingeniører, musikere, lærere og familier. Og likevel er det ingen som snakker om det (Merk: denne artikkelen er fra 2019. Helseeffektene som pandemien forårsaker snakkes mye mer om i dag, enn i starten av pandemien). 

Men hvorfor er det slik da? At vi føler oss på denne måten?

Først og fremst, så vil jeg at du lukker øynene og tenker på ditt første år på videregående. 

Som bare 17-åring var du mest sannsynlig nødt til å ta store beslutninger som kom til å påvirke store deler av livet ditt. Og enten du startet å jobbe eller valgte å fortsette på skolebenken, var det garantert noen som hadde meninger om valget ditt; rådgivere, venner eller familie som mener godt og tilbyr, uoppfordret, sine meninger og råd.

«Hvorfor skal du studere sosiologi? Du hadde lært mye mer hvis du valgte IT-teknologi» 

«Åå, du er så smart. Du kan bli hva du vil. Bare velg noe!»

Høres det kjent ut?

Men det er ikke bare familie, mentorer eller (presset vi føler når vi sammenligner oss med) suksessfulle venner som gir oss en følelse av tomhet og ulykkelighet. Sannheten er at depressive følelser om karrierevalg kan trigge en følelse av angst og usikkerhet rundt din egen fremtid og ditt potensial. Dette er roten til hvorfor flesteparten av Millenials ender opp med jobber de hater og at de føler at jobbene deres er lite givende. Når CV-en din er blank og du skal søke jobb rett etter videregående, med en urovekkende følelse rundt den usikre fremtiden, høres hvilken som helst jobbmulighet ut som en god ide. Så når rekrutterere lover gull og grønne skoger, f.eks. i form av prestisje og fast ansettelse, vil vi ofte ende opp med å overbevise oss selv om at det er det vi ønsker for fremtiden.

Du har kanskje tenkt at du har lyst til å bli interiørdesigner, dataingeniør eller marinbiolog, men har du vurdert hvordan det er å jobbe i selve bransjen du vurderer? Hva slags størrelse på firmaet kunne du tenke deg, en liten, familieeid bedrift eller en stor organisasjon med avdelinger over hele verden? Hvilken by? Livsstil? Hva slags innflytelse og betydning arbeidet du gjør, har? De fleste av oss har ikke tenkt så mye på disse elementene og da er det kanskje ikke så rart at vi føler at jobbene våres er lite givende og bestående av kjedelige og dagligdags gjøremål. Så hva nå? Kanskje du drømmer om å slutte i jobben og utforske verden som en Instagram-reiseblogger? (Haha, jeg følte meg så truffet her! Hvordan visste du, Michael Keller, at det er det jeg drømmer om?)

Kanskje du tenker at du har investert for mye i din nåværende, utilfredsstillende jobb og at det er for sent å snu? At du allerede har klatret deg et godt stykke på vei opp karrierestigen i firmaet og du bare venter på å få stillingen som (du tenker at) vil endre hvordan du har det inni deg? Eller enda verre, at du ikke har peiling på hvilken karriereveg du skulle peilet inn på dersom du skulle ta en råsjans og snu?

https://miro.medium.com/max/320/1*-yK9g0GWJNL0qQwBgSgJwg.gif

Men til tross for hundrevis av artikler om hvordan man skal unnslippe den typiske A4-hverdagen, 8-16 dag inn og dag ut, så er faktisk ikke løsningen å slutte i jobben og reise verden rundt. Tro meg, jeg har prøvd. Å kjøpe en enveisbillet til Paris eller Barcelona vil kanskje lindre smerten midlertidig, men til syvende og sist, vil du havne tilbake i gamle spor og ende med det samme livet som du lever nå. Men det finnes en mate å fylle tomrommet på!

Med en positiv innstilling og håpefulle øyne, startet jeg karrieren min i Silicon Valley som telefon-assistent for toppledelsen. Jeg overbeviste meg selv om at jobben min hadde en viktig rolle og en dypere mening. Men likevel tok jeg meg selv i å dagdrømme mens jeg stirret på dataskjermen; jeg så for meg at jeg var alle andre steder enn her, at jeg hadde gjort hva som helst annet enn det jeg gjorde akkurat nå, at jeg var alt annet enn det jeg var i dette øyeblikket. 

Da kapitalismens sjelløshet tynget meg til jeg ikke orket mer, meldte jeg meg inn i en frivillig organisasjon for å hjelpe hjemløse med å komme seg på beina igjen. Å møte disse menneskene og føle medlidenhet for dem, gjorde noe med meg. Jeg følte en gnist for arbeidet jeg gjorde, som jeg aldri har følt i noen annen jobb. Det frivillige arbeidet ga mersmak og snart hadde jeg beveget meg videre inn i flere organisasjoner, blant annet et herberge for hjemløse barn og unge, i tillegg til et mentorprogram for risikoutsatte ungdomsskoleelever og en pengeinnsamling for Kambodsjanske barn med taleutfordringer. 

Jeg ble hektet av tanken på at det jeg gjorde, genuint var til hjelp for andre. I boken «The Giving Way to Happiness» beskriver forfatter, Jenny Santi, hvordan altruisme gir samme, naturlig, utslag i belønningssenteret i hjernen som når vi tilfører kunstige belønninger som mat, sex og dop. På bakgrunn av dette, fikk jeg testet ut om og hvordan man kan leve av en «nonprofit»-jobb, som desverre skulle ende med å bli en hindring for ønsket mitt om å forfølge altruisme i mitt yrkesaktive liv.

Selv om det tilsynelatende kan virke som at jeg er egoistisk, så kunne jeg ikke få meg selv til å leve med- og etter hvert stifte familie på en “nonprofit”-lønn. Kanskje den livsstilen resonnerer bedre med deg? Uansett om det gjør det, eller ikke, så finnes det flere muligheter enn kun å melde seg inn i en frivillig organisasjon for å hjelpe andre og føle en mening med dag-til-dag-arbeidet sitt.

Det er tusenvis av selskaper og organisasjoner du kan jobbe for eller melde deg inn i, hvor de prioriterer å ha en håndfast innflytelse i andres liv, i form av sosiale og miljømessige ytelser eller arbeid som fokuserer på innsamling til bedre formål. I disse selskapene kan du føle at du blir utfordret, får lære, vokse og hjelpe andre, samtidig som du har en levelig lønn. Selv sluttet jeg i et stort teknologiselskap for å bli med i et «B-Corp», jeg fikk jobbe i frivillige organisasjoner og samle inn store summer til formål som jeg virkelig bryr meg om. Og det beste med det, jeg har kortere arbeidsdager nå enn før og jeg føler meg genuint tilfreds med hverdagen min fra det øyeblikket jeg våkner om morgningen, til jeg legger meg igjen om kvelden. Jobbene våres tar opp mer enn 40% av våre våkne timer. Se for deg at du kan føle deg lykkeligere og mer innflytelsesrik i de våkne øyeblikkene. For å understreke; mental helse er utrolig viktig – profesjonelle, som psykologer og psykiatere, kan bekrefte dette og denne overgangen alene vil ikke løse depresjonsepidemien blant Millenials. Men! Å hjelpe andre i hverdagen din kan gi deg en følelse av å ha et rikere liv og en dypere mening med livet. Det kan gi den en følelse av at du bringer noe godt inn i denne verden og at du bidrar til positiv endring i samfunnet. Så håper jeg at denne kursen kan fylle hjertet ditt også.

Kilder:

https://medium.com/swlh/do-all-twenty-something-year-olds-feel-unfulfilled-by-work-9f99b68d2f06

https://www.bcbs.com/the-health-of-america/reports/the-health-of-millennials

https://censusreporter.org/profiles/01000us-united-states/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email