I del to av emnet “Digital Markedsføring”, handler det om sosial kommunikasjon, hvor det sentrale temaet er bærekraft. I forbindelse med eksamensoppgaven i denne delen av faget skal vi ta for oss en selvvalgt bedrift og analysere både hvordan de integrerer bærekraft i dag, men også potensielle tiltak bedriften kan gjøre for å bli enda bedre. Vi har valgt Too Good to Go, som hovedsakelig er en app som går ut på å få folk til å kaste mindre mat. Den er brukt av butikker, hoteller, cafeer og resturanter over hele verden og gir folk muligheten til å handle billig mat som ellers ville blitt kastet.

I dette innlegget skal jeg se på hvordan bærekraft er integrert i dag og hvordan de kan utvikle seg de neste 5-10 årene. Hele konseptet til Too Good to Go er basert på bærekraftighet og ble grunnlagt med mål om å få oss til å kaste mindre mat og bremse utviklingen av klimaendringene ved å redusere matsvinn og avfall. De startet i 2015 og på bare få år har de lykkes med å få over 34 millioner brukere til appen sin, med tilbud fra nesten 80 000 spisesteder som har resultert i at 65 millioner måltider har blitt “reddet” på verdensbasis (tall hentet fra https://toogoodtogo.com/en-us). Og suksessen har ikke vært uten grunn, at forbrukere får mulighet til å handle billig mat samtidig som at spisesteder får tjene ekstra på det som ellers ville blitt søppel, i tillegg til at det er bra for miljøet, er vinn-vinn-vinn for alle.

En vesentlig grunn til at Too Good To Go er bærekraftige er fordi de produserer ingen ting, de skaper ikke mer ting som befolkningen kan bruke, kaste eller forsøple. De fokuserer på å få oss til å bruke mindre og få mest mulig ut av det vi allerede har ved hjelp av nyttige råd og inspirerende historier som de deler via sine kommunikasjonskanaler, som Instagram og blogg.

Fremtidens utvikling av Too Good to Go – kan det brukes av den lokale matbutikken?

Når det gjelder fremtidens utvikling med tanke på bærekraft kan jeg først og fremst se for meg at Too Good to Go er noe som etterhvert vil brukes av alle, at det blir like vanlig å sjekke og scrolle seg igjennom den appen slik man f.eks. gjør på Facebook. Jeg tenker også at det kan være lønnsomt og nyttig for Too Good to Go å integrere videosnutter og bilder i appen sin (litt som TikTok og stories) som viser nyttige hacks, mattips, sparetips, oppskrifter, råd om hvordan man kan planlegge bedre, spise mer bærekraftig ved å velge kortreist mat og mat som er i sesong osv. Det kan bidra til at flere også bruker appen for underholdning, samtidig som de får viktig lærdom gjennom det de ser.

Jeg kan også se for meg at appen kan brukes av matbutikker. Det er mange som går på matbutikken sent fordi de eksempelvis har glemt å kjøpe brød eller fordi de har jobbet sent og må innom butikken på vei hjem og det kan være en fin anledning for disse kundene å få med seg billig matvarer som ellers ville blitt kastet. Jeg tenker at det kan foregå på en slik måte at matbutikkene kontinuerlig går gjennom varelageret på f.eks. varer som pleier å ha kort holdbarhet og putter disse matvarene i Too Good to Gos matposer som ligger i en egen hylle eller handlevogn med TOO GOOD TO GO – plakat ved siden av kassa. Også for å gjøre det enda mer gjennomførbart kan man ha poser som er kjøttfrie, veganske osv – slik at man tilpasser forundringsposene til ulike behov. Det kan også være egne poser med “frukt”, “pålegg”, “brød” osv. Et av de viktigste tiltakene for å redusere matsvinn er noe som matbutikker i aller høyeste grad kan påvirke, og det er å redusere avfall av frukt og grønt, som utgjør hele 42% av det totale matavfallet. Det er 644 millioner tonn bare i frukt og grønnsaker.

Det er mange tiltak som kan gjøres og Too Good to Go har hatt en fantastisk utvikling med en innovativ løsning som bare kan bli bedre, større og som fler kan ta del i. Alle bør bli en “matredder”! På en annen side så kan man jo spørre seg selv om man burde få forbrukere til å spise mer, eller om det er mer hensiktsmessig å produsere mindre mat?

Kilder:

https://toogoodtogo.no/no/movement/education/ofte-stilte-spoersmaal

https://toogoodtogo.com/en-us

https://toogoodtogo.no/no/movement/knowledge/hva-slags-mat-kastes

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email