Bildet er tatt av Free-Photos fra Pixabay

I forbindelse med at første del av dette kurset nærmer seg slutten, har jeg fått i oppgave å skrive et refleksjonsnotat der jeg tar for meg hva jeg har lært i dette emnet og hva det har betydd for meg.

Den første delen av kurset «Digital Markedsføring» minner meg litt om Naturfag på ungdomskolen og videregående. Du vet – mikroorganismer, celler, fotosyntese osv. Det er så lite at du ikke kan se det, men samtidig så stort og betydningsfullt for planeten vår. Det er så komplekst og underlig hvordan alt henger sammen og fungerer, at det er vanskelig å virkelig forstå – akkurat slik føler jeg om disruptiv teknologi, kunstig intelligens, økosystemer, 3D-printing, blokkjeder og mye mer. Å analysere hypoteser om hvordan fremtiden kan se ut, hva slags jobber som blir automatisert, hva vi kommer til å bruke teknologien til og hva slags konsekvenser det vil ha for samfunnet, er for meg veldig surrealistisk og egentlig litt slitsomt å tenke på. Det er ingen som kan forutse fremtiden og dens hyppige utvikling. At den vil endre seg er det ingen tvil om og at vi vil tilpasse oss er jeg også ganske sikker på – det er en naturlig del av menneskeheten, vi er stadig i endring, vi omfavner nye måter å gjøre ting på og nye måter å tenke på.

Digitalisering og nye arbeidsmåter

Noen endringer skjer raskere enn andre og for noen kan det være utfordrende å omstille seg. Å f.eks. ta i bruk nye arbeidsmetoder i skole- eller jobbsammenheng kan virke skremmende og det vil alltid være noen som foretrekker «den gamle måten». Den yngre generasjonen er kanskje noe mer tilpasningsdyktig når det gjelder å utnytte og ta i bruk ny teknologi enn den eldre og det er det helt naturlige årsaker til. Generasjon Z og «millenials» er oppvokst med PC og internett og i dag bruker barn iPader omtrent før de kan gå sine første skritt. Barn vokser opp på med et helt annet skolesystem nå enn hva de gjorde før internett sin tid og mens noen velger å dyrke de negative effektene av det, velger andre å se de positive virkningene av teknologi. Etter min mening er det positivt at vi fornyer oss. Man bekymrer seg for skolebarna og at de vil slite med å skrive med blyant fordi de starter med iPad og PC i for ung alder – men på en annen side, hvis vi hadde hatt matematikk-appen; Dragonbox da jeg var liten, er jeg helt sikker på at jeg hadde hatt helt andre forutsetninger for mine matematiske evner i dag. Det vil alltid være positive og negative aspekter med hvordan det en gang var, hva vi gjør nå og hva vi vil gjøre i fremtiden. De tankene jeg sitter igjen med etter dette kurset er at jeg ikke orker å bekymre meg så mye for fremtiden. Fremtiden kommer uansett og når en dør lukker seg, åpner en annen seg – med andre ord; noen arbeidsmåter vil forsvinne og vi vil implementere nye. Noen jobber vil forsvinne og da vil det komme nye jobber. 

Bilde hentet fra Pixabay

Hva har jeg lært?

Et av de mest lærerike temaene i dette faget har vært den praktiske delen – altså å lære hvordan man lager en blogg, bruker Google Tag Manager og Google Analytics, hvordan man skriver gode tekster, få tilbakemeldinger underveis, lære seg kritisk tenkning, realiteten av «fake news», gjøre research osv. Å jobbe med problembasert læring, altså å finne ut av ting på egenhånd har vært en svært effektiv metode å lære på. Og det bringer meg inn på en annen interessant del av dette emnet – nemlig studieteknikk. Jeg synes det er så bra at det også fokuseres på hvordan man lærer best og det er noe jeg absolutt kommer til å ta med meg videre i bachelorgraden. Det har vært spennende å se på hvordan menneskehjernen fungerer, hvor fort vi glemmer og hvor viktig det er å repetere i form av å f.eks. å skrive blogginnlegg om de aktuelle temaene, der man reflekterer og skriver seg til læring, eller å gjenfortelle og diskutere pensum med samboer, mor eller en venn.

Hvis jeg skal trekke frem et tema som var ekstra interessant så må det være da vi lærte om ekkokammer og filterbobler. Det har vært en “eye-opener” å tenke på at innholdet jeg scroller meg gjennom på daglig basis er skreddersydd for meg. Med avanserte algoritmer blir informasjonen filtrert og personifisert, som i verste fall kan skape et falskt bilde og vrangforestillinger for hvordan verden egentlig ser ut. Vi etterlater oss enorme spor på internett for hvert eneste tastetrykk og da gir vi også fra oss mengder med data; som kunnskap om våre bevegelser, preferanser, ønsker, følelsesliv telefonbruk, aktivitetsnivå, puls, forbruk og så mye mer. En annen “eye-opener” var da jeg så dokumentaren “The Social Dilemma” på Netflix som handler om hvordan de største aktørene samler vår brukerdata for å skreddersy og servere oss det vi vil ha, som igjen får oss til å bruke produktet lenger. Produktene er designet for å utløse dopamin i hjernen, som gjør oss hektet. I dokumentaren er det en som sier «Hvis du ikke betaler for produktet, så er du produktet». Det ga meg frysninger. Etter å ha sett den dokumentaren har jeg blitt sånn passe paranoid når det gjelder hva jeg søker på, hva jeg legger ut og hva jeg i det hele tatt trykker like på.

Konsekvenser med heldigital undervisning

En av konsekvensene til pandemien og heldigital undervisning er isolasjonen. Man blir fryktelig komfortabel her hjemme i sin egen stue, med joggebukse og kun de nærmeste rundt seg. Det krever at man tar seg selv i nakken og blir med når forelesere utfordrer til å ha på kamera, lage en videopresentasjon av seg selv og være aktiv i breakout-rooms og Wonder me… Selv om det har vært ekstremt ubehagelig og det har krevd at jeg har måtte gå mange store skritt utenfor komfortsonen, innser man fort at når man har gjort det noen ganger, så blir det mindre skummelt.

En annen del jeg vil trekke fram om dette kurset er den enormt bratte læringskurven. Hvis du er student på Høyskolen Kristiania – ikke søk på Digital Markedsføring som valgemne om du ikke er villig til å ofre kvelder, helger og faktisk nattesøvn; ja, jeg har ligget våken om natta og tenkt på hva jeg skal skrive i mitt neste blogginnlegg. Det blir nærmest altoppslukende, fordi det er frister å forholde seg til, sertifiseringer og kurs som skal gjennomføres, pensum som skal leses i tillegg til forelesninger flere dager i uken. Og ikke minst har det vært tidskrevende å sette seg inn i alle tingene man må lære på egenhånd.

Oppsummering

Alt i alt har det vært en spennende start på 2021. Temaene vi har vært igjennom den siste måneden er hyper-relevante og dagsaktuelle. Det er interessant og litt skremmende å tenke på fremtiden, men som sagt; fremtiden kommer uansett og vi er nødt til å tilpasse oss endringene i samfunnet enten vi vil eller ikke. Jeg er spent på hva fremtiden bringer, men først og fremst spent på hva resten av vårsemesteret bringer. Jeg er ganske sikker på at læringskurven ikke stopper her og at dette ikke blir mitt siste blogginnlegg 🙂

You may also like...

1 Comment

  1. […] refleksjonsnotatet mitt trekker jeg frem et tema fra dette kurset som var ekstra interessant; filterbobler og […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email