https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_open_graph_image/ylw7dmcbssvu7lldhqdu.jpg

Det er ingen tvil om at netthandel har hatt en dramatisk vekst de siste årene. I begynnelsen var det begrensninger på hva man kan kunne handle/selge på nett, det var høye frakt- og returkostnader for kunden og det tok mye lengre tid å få det levert hjem enn det det gjør i dag. I dag kan vi få levert varer på døren så raskt som samme dag vi bestiller, det er stort sett gratis frakt og retur på de fleste varer og vareutvalget er enda bedre enn i fysisk butikk. En av kategoriene man skulle tro var vanskelig å selge over nettet er hudpleie, da det ofte krever en undersøkelse av huden til kunden, som gjøres av en profesjonell hudpleier som kan kartlegge og skreddersy et program for kundens hud. Men i 2011 tok den svenske hudpleieren, Annica Forsgren Kjellman, utfordringen sammen med sin mann og startet plattformtjenesten Skincity, en av de første butikkene online som tilbudte hudpleie.

bilde via skjermdump fra www.skincity.com/no

HUDTEST OG HUDGUIDE

En sentral del av forretningsmodellen til Skincity er at de ønsker å gi kunden den samme opplevelsen i nettbutikken som kunden ville fått på en fysisk klinikk. Og måten de har gjort dette på er ved å utvikle hudtester der kunden gjennomgår en hudanalyse ved å svare på en rekke spørsmål og laster opp bilder av sin hud – dette for at hudpleieren skal kunne foreta en så god analyse som mulig for så å kunne tilby riktige produkter til kunden.

En viktig del av Skincity er Hudguiden, hvor vi samler kunnskap og ekspertråd, slik at du kan bli inspirert og raskt og enkelt få svar på dine spørsmål om hudpleie. Du finner blant annet informajson om de ulike hudtypene og hudtilstandene, vanlige ingredienser og tips til hvordan du best kan ta vare på din hud.

https://www.skincity.com/no/om-skincity

Transaksjonskostnader, personrettet markedsføring og algoritmer

En av måtene Skincity senker brukerens transaksjonskostnader på er ved å gjøre det enkelt å handle hudpleieprodukter og makeup. De har en oversiktlig nettbutikk som er lett å navigere, med god informasjon og nyttige tips til hvordan man skal bruke produktene. De tilbyr også fri frakt og retur, hjemlevering rett til dørmatten og 30 dagers åpent kjøp, som er med på å senke brukerens tvangskostnader dersom man ønsker å heve kjøpet. Som en plattform med enormt mye kunnskap samlet på ett og samme sted bidrar dette til å senke brukerens søkekostnader og det gjør det lettere for brukeren å finne den informasjon som er relevant for han eller hun uten å måtte søke andre steder, som også kan være tidsbesparende – for min del kan jeg bli overveldet av all informasjonen og alle valgmulighetene generelt, at det virker mot sin hensikt, litt som den gamle Fjordland reklamen; det er for mange valg.

Jeg kan ikke se at Skincity bruker anbefalingsalgoritmer som er personlig rettet mot eller tilpasset meg utifra min kjøpshistorikk, hva jeg har trykket på, søkt etter eller lignende. Kanskje dette er noe Skincity kan integrere i sin markedsføring? Jeg ble derimot oppmerksom på at hele forsiden til nettbutikken hadde endret seg fra første til andre gang jeg gikk inn på nettsiden – noe jeg antar ikke er tilfeldig. Og allerede et par minutter etter at jeg hadde vært inne på nettsiden deres i forbindelse med denne oppgaven, poppet det opp et sponset innlegg av Skincity på min Facebook-feed – det er helt tilfeldige produkter som kommer opp i det sponsede innlegget og innlegget virker utdatert da det kun er én kommentar som er skrevet for 25 uker siden. Et annet forbedringsforslag til Skincity er at de kan etablere en funksjon som viser hva kunden har sett på tidligere slik at man lettere kan gå frem og tilbake mellom produktene man vurderer å kjøpe og man kan sammenligne produkter både ved hjelp av en egen “sammenlignings-knapp” og som anbefalte forslag under produktet; f.eks: “de som likte dette produktet, likte også dette”, eller “dette produktet er ganske likt som dette” slik at man lettere får opp alternativer.

Skincity gir muligheten for å opprette en personlig bruker, man kan logge inn med Facebook (som, til info, gir Facebook tilgang til kundens brukerdata), man kan få tilsendt mail og tilbud via nyhetsbrev og man kan spare på sine favoritter i nettbutikken når man er innlogget. Det kunden legger i handlekurven blir også liggende til man selv fjerner det eller kjøper det. Brukerne kan vurdere produktene og legge igjen nyttige omtaler som kan hjelpe andre kunder som vurderer om de skal kjøpe samme produkt. Når man handler i Skincity sin nettbutikk kan man benytte seg av betalingstjenesten; Klarna som gjør at kundene som er registrert i Klarna sin database kan handle med “one-click-shopping”, som vil si at de slipper å skrive inn all personlig informasjonen som navn, e-post, leveringsadresse osv. Med Klarna kan man også utsette betalingen eller delbetale fakturaen i flere omganger. Alle de nevnte egenskapene til nettbutikken kan være med på å skape nettverkseffekter og bidra til å gjøre det enklere og mer effektivt for kunden å handle.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email