Et av temaene vi snakker mye om i forelesningene i Digital Markedsføring er hvordan vi kommer til å bruke teknologi i fremtiden. En av teknologiene som stadig er under utvikling og som vi absolutt kommer til å se enda mer av, er 3D-printing. Konseptet med 3D-printing ble oppfunnet av den amerikanske ingeniøren Chuck Hull i 1983. Han hadde et mål om å kunne produsere prototyper raskt, billig og presist. I dag er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan bruke en 3D-printer til.

Hva er egentlig en 3D-printer?

En 3D-printer, kort fortalt, er en produksjonsteknikk der tredimensjonale objekter bygges opp lag for lag ved hjelp av et skriverhode. Og i følge Det Store Norske Leksikon kan 3D-printing, også kalt som additiv tilvirkning, beskrives som:

En fellesbetegnelse for teknikker som bygger objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Arbeidet utføres av en 3D-printer. Prosessen skiller seg radikalt fra tradisjonell bearbeiding, der komponenter bygges ved å skille spon fra et arbeidsstykke.

I sin enkleste form skjer 3D-printing ved at materiale ekstruderes i varm tilstand gjennom en dyse og fester seg på overflaten lag for lag. I mer avanserte printere brukes pulver eller tråd som smeltes før det treffer overflaten. Et annet prinsipp er at materiale legges på fra et pulverbad eller bad av flytende stoff.

https://snl.no/3D-printing

På nettsiden til Norsk Tidsskrift om Ernæring beskrives de tre hovedformene for 3D printing på en kort og lettfattelig måte;
1) Teknikker som bruker væske som herdes ved hjelp av en laser
2) Pulver som herdes ved hjelp av en laser
3) Termoplastisk materiale som varmes opp slik at den mykner akkurat når den går gjennom en dyse (et lite rør eller munnstykke)
Felles for teknikkene er at maskinen former materialet lagvis til det danner et objekt.
(https://www.ntfe.no/i/2019/2/tfe-2019-02b-1711)

For meg er tanken om at vi kan 3D printe alt fra spiselig mat til store hus, proteser og til og med organer, ganske ubegripelig. Alt dette er jo utrolig spennende og litt surrealistisk, men noe jeg synes er spesielt fascinerende er at vi kan 3D-printe mat. Og jeg er nysgjerrig på er hva slags konsekvenser dette vil ha for landet våres i fremtiden? Hvordan kommer vi til å produsere mat og hva vil skje med bøndene, gårdene og dyrene som gir oss mye av maten vi spiser i dag?

3D-printet mat og potensielle fordeler og ulemper

NASA startet å utforske med 3D-printing av mat allerede i 2006. De ønsket å effektivisere matproduksjonen for astronautene på romfergene. Maten de klarte å produsere den gangen smakte imidlertid ikke veldig godt fordi de måtte tilsette ulike stoffer for å få konsistensen riktig. I dag har utviklingen kommet et godt stykke på vei når det gjelder 3D-printing av mat, men det er allikevel ikke alt som kan tilberedes gjennom en printer. Men det kan jo endres i fremtiden? En av fordelene til 3D-printeren er at den har mye bedre presisjon enn mennesket og man kan derfor bruke den til å lage blant annet flotte kaker, pasta i geometriske former, små bygninger av sjokolade og grønnsakspuréer formet som jungeldyr.

Steinar Killi, som er professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, beskriver dagens 3D-printet mat som en profesjonell variant av konditorkunst. Han sier at teknologien hovedsakelig brukes til å lage vakre retter og at 90% handler om estetikk. Men han er samtidig spent på hvordan utviklingen vil være i fremtiden og mener at det er mange muligheter for å utnytte bruken av denne teknologien både på en mer miljøvennlig og helsefremmende måte enn slik vi produserer mat i dag. For å utdype dette nærmere kan man se på for eksempel muligheten for å bruke 3D-printeren til å produsere råstoffer man ellers har vanskeligheter for å få tak i i dag. Man kan gjøre sunn og kjedelig mat mer appetittvekkende ved å endre konsistens, farge og smak. Man kan til og med se på muligheten for å endre oppbyggingen og konstruksjonen av mat, det vil si; endre mengden fett, protein og karbohydrater en matvare består av. Jeg krysser fingrene for at noen finner opp en mulighet for å 3D-printe sunn sjokolade som smaker like godt som melkesjokolade! En annen potensiell fordel med denne metoden er at man kun produserer den maten man skal spise der og da, noe som vil bidra til mindre matsvinn. I tillegg til at man reduserer flere produksjons- og transportledd og derfor sparer miljøet for frakt av matvarene og store mengder emballasje.

Når det gjelder fremtidens bønder i Norge og hva slags konsekvenser denne måten å produsere mat på vil ha for oss, er det kun tiden som kan besvare disse spørsmålene. Jeg håper imidlertid at denne muligheten kan forbedre dyrenes levevilkår og at behovet for å produsere store mengder kjøtt, egg og melk vil senkes. Dersom man f.eks. kan 3D-printe “kjøtt” som smaker som ekte kjøtt, vil man forhåpentligvis kunne kutte drastisk ned på antall dyr som slaktes og man kan la dyrene få leve et langt liv før det blir noens middag. For at vi har en fremtid helt uten kjøttetere tror jeg er urealistisk.

Vil jeg bruke 3D-printeren til mat en gang i fremtiden?

Personlig er jeg litt skeptisk til denne måten å tilberede mat på. Jeg ser for meg at det er litt sånn som prosessert mat. Så selv om det høres ut som en praktisk løsning at middagen lager seg selv på kjøkkenet mens jeg hjelper ungene med lekser, så finnes det såkalt “ferdig-mat” som gir meg samme mulighet i dag, men jeg velger likevel å lage middagen fra bunnen av, da vet jeg akkurat hva den består av og at den er uten masse tilsetninger som kan ha uheldige helseeffekter. Men dersom det blir mulig å printe mat som smaker som eksempelvis sjokolade, men som har de samme næringsstoffene som brokkoli så er jeg definitivt åpen for det altså! 🙂

Kilder:

https://snl.no/3D-printing
https://www.ntfe.no/i/2019/2/tfe-2019-02b-1711

You may also like...

1 Comment

  1. Hei Grete!

    Flott innlegg! Du skriver og reflekterer godt. Jeg liker perspektivet du har tatt om 3D-printing av mat. Her finnes det mange eksempler man kan diskutere og drøfte rundt! Veldig spennene å lese fordelene og ulempene om 3D-printing av mat, og ikke minst at du siterer relevante kilder. Fortsett sånn 🙂

    Jeg ser at du har sitert URL-lenker i løpende tekst. Lenkene er imidlertid eksponert midt i teksten. For å hyperlinke riktig, må du markere et ord eller en setning i redigeringsmodus (før du publiserer innlegget), trykke på hyperlink-ikonet (det ser ut som et kjede) og lime inn kilden der. På den måten, vil lesere få mulighet til å trykke direkte på en setning for å bli videresendt til kilden 🙂

    Jeg anbefaler også at du legger ved bilder til alle dine innlegg heretter 🙂 Det vil gi innlegget et komplett og visuelt inntrykk, og ikke minst vil bilder også bidra til lettere lesing ved å separere en blokk med tekst.

    Godt jobbet! Jeg gleder meg til å følge deg videre 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email