Bildet er tatt av Markus Winkler fra Pixabay

I dette innlegget skal vi se på hva slags sosiale konsekvenser vi kan forvente av kunstig intelligens og dens utvikling. Foreleser, Arne Krokan, snakker om selvkjørende biler og hvordan transportbransjen kommer til å endres på grunn av autonome kjøretøy. Han snakker også om chatbots som vår tids kundeservice og butikker med selvbetjente kasser. Det er absolutt ingen tvil om at jobber vil forsvinne og arbeidsprosesser vil endres i fremtiden, men det er ingen grunn til å tro at verden vil gå under av den grunn eller at vi kommer til å lide av drastisk økende arbeidsledighet. Hvis vi ser 10-20 år tilbake i tid så kan vi også se jobber som har blitt automatisert eller endret på et vis, som f.eks. postkontor eller bank. Det er omtrent ikke mulig å oppdrive et postkontor i dag, vi har post i butikk hvor butikkmedarbeiderne også fungerer som “postmann”. Det er også langt færre banker i Norge i dag enn det var for få år tilbake – i dag går mange av banktjenestene automatisk, noe de ikke gjorde før. Så selv om arbeidsmetoder endres og vi utvikler og effektiviserer måter å utføre arbeidsoppgaver på, så oppdager vi på en annen side også nye arbeidsmetoder og nye jobber.

Fordeler og ulemper med at arbeidsmåter blir automatisert

Det finnes fordeler og ulemper med at kunstig intelligens tar over arbeidsoppgaver. En fordel er at roboter ikke har de samme behovene som mennesker, slik som søvn og sult – de kan derfor jobbe døgnet rundt og på den måten vil arbeidet bli effektivisert og mer lønnsomt for bedriften. En annen fordel er at roboter kan bygges til å bli smartere enn mennesker og kan derfor løse krevende oppgaver som enten vil ta veldig lang tid eller være umulig for mennesket å klare. Roboter kan bidra og hjelpe til med presisjon av arbeidsoppgavene til mennesker og man kan heller se det slik at robotene er til hjelp for mennesker i stedet for å ta over for menneskene. Ulempen er jo naturligvis at noen jobber, slik som f.eks. bussjåfører, taxisjåfører, butikkmedarbeidere, sekretærer og resepsjonister, mest sannsynlig vil forsvinne og de som da er utdannet innenfor yrkene som forsvinner, vil miste jobbene sine.

Konsekvenser for mental helse

Jeg frykter også hva som vil skje med våres sosiale behov og mentale helse fordi vi har et generelt behov for å omgås andre mennesker og sosialisere oss. Dersom halvparten av “kontoret” består av roboter og alt du møter på hjemveien når du tar kollektivt hjem fra jobb og går innom matbutikken er maskiner og roboter – vil det gjøre noe med oss? Det er jeg nesten helt sikker på at det vil. Se bare på den negative utviklingen for våres mentale helse under pandemien vi nå står i. Ved å isolere oss fra andre mennesker og se verden gjennom datamaskiner, blir vi automatisk mer innesluttet og mange av oss blir både ensomme og deprimert som følge av isolasjonen.

Vi blir prøvekaniner for nye arbeidsmetoder

Det er på mange måter spennende å leve i denne revolusjonerende tiden med kunstig intelligens og roboter, men vi blir også “prøvekaniner” for nye måter å arbeide på. Ta for eksempel jobben som “influenser” som man kan si at er en relativt ny arbeidstittel – den er så ny at jeg setter yrket i anførselstegn som om det ikke skulle vært en ordentlig tittel, noe det jo absolutt er i 2021 og den er så ny at autokorrekt har lyst å endre ordet til en forkjølelse. Men det var ikke det som var poenget, poenget var at det blir mye prøving og feiling for nye yrker og det tar tid å etablere prosesser, lover, regler, retningslinjer, lønn osv. Det har blant annet vært krevende å få på plass konkrete lover og retningslinjer for influenserens måte å markedsføre på, som desverre har gjort at influenserne har fått ekstremt mange negative tilbakemeldinger fordi de reklamerer for produkter uten å oppgi at det er reklame og noen reklamerer for produkter som ikke er etisk riktig å reklamere for basert på målgruppe og følgerskala. De blir beskyldt for å være dårlig forbilder – noe vi aldri ville beskyldt en TV-reklame for å være, som også betyr at vi endrer måten å se reklame på og vi konsumerer reklame på en annen måte enn før, ofte uten at vi er klar over det selv.

Oppsummering

Hvilke jobber som forsvinner og hva slags sosiale konsekvenser det kommer til å få, blir selvfølgelig bare spekulasjoner – men at vi kan forberede oss på endringer, er helt sikkert. Og er du en av de som skal velge deg en karrierevei i nærmeste fremtid og ønsker å være sikret en jobb kan det være verdt å ta en titt på hva slags jobber som står i fare for å bli erstattet av kunstig intelligens.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email