Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

I andre forelesning er temaet kunstig intelligens og foreleser Arne Krokan snakker om hvordan fremtiden slik vi kjenner den vil se helt annerledes ut om noen år. Hvor mange år vet man ikke, men kunstig intelligens har allerede tatt over arbeidsplasser og dette er bare begynnelsen. Jeg synes det er veldig interessant å tenke på hvordan det fremtidige skillet vil være mellom hva som er ekte og uekte. Vil det bli mer og mer diffust jo mer livlig robotene blir? Det finnes blant annet en kinesisk ingeniør som i 2017 giftet seg med en robot han hadde bygd selv. Ganske utrolig, ikke sant? Det som bekymrer meg er; vil det være behov for oss i fremtiden? Hva slags arbeidsoppgaver vil stå igjen som kun mennesket kan gjøre? Vil det bli normalt å innlede forhold med roboter? Kan man da forme roboten slik man vil for å få den perfekte partner? (hehe) – det kan jo bli ganske interessant, men det kan også få en del konsekvenser dersom vi ikke lenger trenger å tilpasse oss andre mennesker, fordi vi kan skape hva enn vi måtte ønske selv.

Arne Krokan kommer med mange eksempler på arbeidsoppgaver som allerede blir utført av roboter og de gjør det bedre enn mennesket selv. For eksempel; under kirurgiske operasjoner kan roboten få en helt annen presisjon enn hva kirurgen selv kan klare og en robot vil naturligvis ha en stødighet som en menneskehånd aldri kan oppnå. Et annet godt eksempel er Amazon prime air, en fremtidig leveringstjeneste via droner som skal kunne levere pakker innenfor en halvtime etter bestilling. Netthandel har jo allerede tatt over for mange butikker og det vil nok ikke gjøre det noe lettere for fysiske butikker å overleve om du faktisk kan få varene hjem raskere med noen tastetrykk enn om du skal sette deg i bilen, kjøre til den aktuelle butikken, finne varen, stå i kø, betale og kjøre hjem igjen. En frykt jeg kjenner på er at vi vil miste menneskelig kontakt, noe vi allerede har fått en ganske god smakebit på det siste året. Og vi kan vel alle være enige om at vi er avhengig av å omgå andre mennesker, være sosiale, knytte bånd og skape nettverk. Hvis robotene kan jobbe for oss, lage maten vår og levere varene våres – hva kommer da til å skje med oss?

En artikkel jeg vil ta frem som aktuell og interessant i henhold til denne forelesningen er hvilke arbeidsplasser som det sannsynligvis vil bli mindre av grunnet ny teknologi og automatisering. Dette kan være relevant og viktig for studenter å følge med på når de skal velge seg en karrierevei. Mange ønsker å velge et yrke som vil gi dem en trygg og stabil fremtid. Og i følge karrierestart.no og konsulentfirmaet McKinsley vil automatiseringen i stor grad ramme både helsesektoren, produksjonssektoren, den administrative sektoren og som nevnt, varehandelssektoren.

“Fysisk krevende jobber med forutsigbare eller rutinepregede arbeidsoppgaver er de som er mest utsatt for robotisering. Yrker som regnskapsførere, revisorer og advokatassistenter, som driver med databehandling og innsamling av data, kan det også bli et skifte fra menneske til maskin, i følge McKinseys rapport.”

Det er mange spørsmål som bare tiden vil besvare. På en annen side tror jeg ikke det er noe nytt at vi tenker på fremtiden slik vil gjør. Ta for eksempel filmen “tilbake til fremtiden“, der forutså de at vi ville fly rundt i bilene våre i 2015 – slik er det åpenbart ikke. Så man kan jo tenke seg at spådommer om at robotene tar over vil være like sannsynlig som flyvende biler.

Kilder:
https://karrierestart.no/karrierevalg/2652-ny-teknologi-og-roboter-setter-arbeidsplasser-i-fare-
https://www.innomag.no/mann-gifter-seg-med-robot-han-selv-har-laget/

Arne Krokan blogg: https://www.krokan.com/arne/

You may also like...

2 Comments

 1. Hei Grete!

  Dette var en fin start 🙂 Du har med flotte eksempler på hvordan kunstig intelligens påvirker oss i dag og det var spennende lesing. Fint at du også har oppgitt kilder 🙂

  Til neste gang anbefaler jeg at du tar en titt på tekststruktur. Fordel avsnittene dine med underoverskrifter slik at det blir mer oversiktlig og lettere å lese. Inkluder gjerne relevante bilder for å løfte kvaliteten på innlegget. Jeg skulle også ønske du skrev mer – gjerne mellom 1000-1500 ord 🙂

  Jeg ser også at den første kilden som du har lenket til nederst i blogginnlegget er usynlig – skriftfargen på den er hvit så man ser den ikke med mindre man markerer over området.

  Godt jobbet 🙂 Jeg gleder meg til å lese mer!

  1. Hei Kim 😊
   Takk for god tilbakemelding! Jeg skal ta med meg tipsene dine og jobbe mer med dette.
   – Grete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email