Bildet er tatt av Karolina Grabowska fra Pixabay

I dagens samfunn med internett og smarttelefoner kan vi få tilgang på all verdens informasjon i løpet av noen tastetrykk, noe som gjør at vi trenger å huske mye mindre enn vi trengte før. Da jeg var liten memoriserte vi blant annet telefonnummer, bursdager og adresser. Dette behøver vi ikke lenger, nå husker telefonen det for oss. Og siden hjernen er som en muskel, betyr det at jo mindre vi bruker den – jo slappere blir den. Nå skal det sies at studier helt tilbake til 1800-tallet viser at hjernen vår generelt har et dårlig utgangspunkt når det kommer til å huske. I følge tyske filosof og psykolog, Hermann Ebbinghaus glemmer vi omlag halvparten av informasjonen vi har fått bare en time etter at vi har fått informasjonen

God studieteknikk handler blant annet om hvordan vi kan huske det vi lærer på en bedre og mer effektiv måte. Veldig mange studenter leser pensum perm til perm, men dette har vist seg å være en av de minst effektive måtene å lære på. I en av de første forelesningene i valgemnet; Digital Markedsføring snakker gjesteforeleser Marianne Hagelia om gode metoder og teknikker for å huske det vi ser, hører og leser bedre og her er noe av det jeg tok med meg fra dagens forelesning:

Nyttige tips for god studieteknikk:

  • Se over notater etter hver forelesning, fullfør stikkord og setninger og ta bort det som ikke gir mening
  • Korte og effektive sesjoner har ofte bedre læringsutbytte enn å sitte i timesvis
  • Diskuter med andre – prøv å lær bort det du har lært, da husker du bedre og du blir tvunget til å hente frem ting som du ellers ville ha glemt
  • Ikke gå deg vill på internett, artikler og tusenvis av linker – les ferdig før du åpner en ny link
  • Samskriv i f.eks. google docs
  • Repetisjon er noe av det viktigste du kan gjør for å huske bedre

Jeg synes det er veldig fint at vi for første gang i løpet av studiet får en konkret innføring i hvordan vi skal studere godt, eneste forslaget mitt til foreleserne er; kanskje man kan innføre dette som en del av pensum første semester – og ikke fjerde? 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
LinkedIn
Instagram
Follow by Email